PYLON REENACTMENT SOCIETY – MAGNET FACTORY

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Strolling Bones Records
Distr.: V2 Benelux

De naam van deze Amerikaanse rockformatie uit Athens, Georgia krijgen wij voor het eerst te zien en het lijkt ons behoorlijk moeilijk om die te gaan onthouden voor de toekomst. ‘Pylon Reenactment Society’ is toch een niet voor de hand liggende naam voor een band die sinds 2014 wordt voorgegaan door Vanessa Briscoe Hay, toen nog de leadzangeres van de new wave- en postpunkgroep ‘Pylon’. Die was bekend omwille van hun heel dansbare sound maar door het plotse overlijden na een hartaanval van hun gitarist Randall Bewley in 2009 besloot om er dan maar meteen mee op te houden.

‘Pylon Reenactment Society’ werd opgericht door Vanessa Briscoe Hay en heeft naast haar gitarist Jason NeSmith, bassiste Kay Stanton en drummer Gregory Sanders als vaste bandleden. Hun eerste plaat was de EP “Part Time Punk Session” uit 2017 die aan het einde van 2018 een vervolg kende door de release van een 7-inch single met twee nummers “Messenger” en “Cliff Notes”. Toch heeft het tot begin februari 2024 geduurd vooraleer de band hun officiële full-cd via het ‘Strolling Bones Records’-label op de markt kon brengen.

Titel van het elf nummers tellende album is “Magnet Factory” en één van die elf songs is het zonet vermelde rocknummer “Messenger” van 2018. Met de op de eerste video te beluisteren punksong “Heaven (In Your Eyes)” vinden we ook één van de twee originele ‘Pylon’-songs uit 1979 terug op deze plaat, net als het toen eveneens gecomponeerde nummer “3 X 3”, tracks die tot nu toe nooit door ‘Pylon’ werden opgenomen of uitgebracht. De overige negen tracks zijn wel nieuwe composities van de huidige band waarbij we uw aandacht vooral willen vestigen op de nieuwste single “Fix It” (zie 2e video) omdat op die song wordt meegezongen door Kate Pierson van de Amerikaanse rockgroep ‘The B-52’s’ die net als ‘Pylon Reenactment Society’ ook hun thuis hebben in Athens, Georgia.

De eighties-sound van deze band kan best omschreven worden als noise-pop en/of punk-funk, mede gekenmerkt door het scherpe, spitse stemgeluid van frontvrouw Vanessa Briscoe Hay. Het punknummer “3 X 3” was de eerste single uit “Magnet Factory” en werd in oktober 2023 opgevolgd door de rocksong “Flowers Everywhere” die begint met een knappe riff op basgitaar. Bij de manier van zingen op de amper 2 minuten durende song “No Worries” moeten we heel even terugdenken aan de song “Lucky Number” van Lena Lovich uit 1978. Enkel voor de albumafsluiter “I’ll Let You Know” werd het tempo behoorlijk naar beneden gehaald wat voor een welgekomen afwisseling zorgt op de plaat.

(valsam)